En plan for haven

De sidste 4 onsdag aftener har jeg været på kursus i “design din egen have” via AOF. Underviseren var havearkitekt, og kurset handlede om, hvordan man kan indrette en have. Dvs. en masse teori vedr. forskellige plantetyper, samt opbygning og placering af havebede.

Vi overtog vores hus for knap et år siden, og haven bar tydeligt præg af, at der havde boet en ældre dame, både i plantevalg og i den totale tilvoksning af nogle af bedene. Hun har simpelthen ikke magtet at holde bedene. Derudover har hun vist ikke lige tænkt over, hvordan planterne skulle placeres i forhold til hinanden, så i det store bed i haven var der masser af høje planter forrest, så man ikke kunne se de smukke buske bagved. Vi har derfor hele tiden tænkt, at noget skulle der ske med bedene. Men da vi ikke har den store haveerfaring, var vi lidt på bar bund.

På kurset har jeg lavet to tegninger i målestoksforhold 1:100. En tegning af grunden, som den ser ud nu, og en tegning med en plan for, hvordan den skal komme til at se ud, inkl. hvilke planter, der skal plantes hvor.

Haven som den ser ud nu. Her ses kun baghaven.

Fremtidig plan for hele grunden.

Fremtidig plan for baghaven.

Vi har valgt at fokusere på baghaven, da forhaven egentlig er ok. Der er fliser på størstedelen af arealet, og resten er hovedsageligt stedsegrønne planter. Det er praktisk, for der kommer ikke ukrudt mellem planterne, men det er ikke specielt spændende. Men da vi ikke kan se det fra huset, så har vi valgt at bibeholde det indtil videre.
Det er egentlig ikke fordi der skal ske de helt store forandringer i baghaven. På et tidspunkt (bliver nok først om et par år) vil vi gerne have lavet fliseterrasse i stedet for vores udtjente træterrasse, og så skal den udvides lidt. Derudover skal vi i løbet af foråret have lavet legehus og sandkasse. Vi skal ikke flytte bede eller andre større arbejder, men de eksisterende bedes indhold skal ændres ret meget. Særligt det store bed. Oprindeligt havde vi tænkt at vi bare skulle tynde lidt ud og studse lidt. Men efter at havearkitekten, som underviste i kurset, havde kigget lidt på bedet, blev vi enige om, at alt undtagen 3 planter skal væk! Det eneste, som ikke skal fjernes er en syrisk rose, en laurbærbusk og en fjerbusk. I stedet skal der plantes nogle træer (3 stk kugleformet spidsløn), en masse andre buske (flere syriske roser, nogle uægte jasminer, 3 deutzia og 3 blåskæg) og 4 forskellige arter af storkenæb i bunden. Der bliver taget hensyn til planternes endelige højde, farve og blomstringstidspunkt. Så det er virkelig gennemarbejdet. I bedet til venstre for skuret skal der kun bibeholdes en troldhassel og en snebollebusk. I resten af bedet skal der plantes stauder. Og her er der igen taget hensyn til højde, farver og blomstringstidspunkt. Det bliver SÅ godt! Tanken er, at det skal være nogle lidt “vilde” bede, da vi ikke rigtig er til sådan nogle pussenussede prydhaver. 
Foreløbig regner vi med kun at tage det store bed i år og så tager vi de andre ting hen ad vejen. Faktisk har jeg allerede været i gang med at klippe alle de planter ned, som skal væk fra det store bed. Vejret har jo været skønt! Det har taget mig 2 hele dage bare at klippe planterne ned, og så har jeg brugt hele torsdag på at køre på genbrugsstationen med det hele. Det fyldte 2 1/2 trailer (af de store lukkede, som man kan låne gratis hos eks. Silvan, Bilka etc). Og så har vi ikke engang gravet rødder op endnu. Phew, hvad har vi da givet os i kast med. Men det bliver godt, gør det! Sådan et kursus kan varmt anbefales!

2 Responses to En plan for haven

 1. Sikke nogle fine planer for haven. Det lyder spændende med sådan et kursus.. Vi er også i gang med den helt store have-omrokering.

  Jeg flyttede ind i min kærestes hus, så det var ham og hans eks der havde indrettet noget af haven og resten var levn fra da de flyttede ind. Men det var ikke alt jeg synes var hensigtsmæssigt og havde måske også behov for at vi fik lavet det til “vores” have.. så vi er i gang med rykning af jord, bede, hønsehus, køkkenhave mv.

  Vi har også haft et par Laurbærbuske stående, men sidste år blev vores ene hund syg, fordi den havde spist nogle af de fine bær der vokser på den.
  Og da jeg googlede bærrene fandt jeg ud af at de er ret giftige. Både for børn og hunde..

  Vi valgte at fjerne dem, for Casper er ikke gammel nok til at forstå at han ikke må putte den slags i munden og hunden.. Ja hun er vidst for dum til at forstå det..

  Jeg ved ikke om du ved at de er giftige, men ellers ville jeg lige skrive det, så du kan være obs på at de 2 små skønne prinsesser ikke finder på at lege med og spise de små fine bær.

  • Judith says:

   Uh, jeg vidste ikke at de er giftige. Det vil vi lige være obs på.
   Spændende med jeres haveprojekt. Det er godt nok tidskrævende at lave om i haven, men også sjovt 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *